Sidebar

22
Παρ, Νοε

Η Περιφέρεια Ηπείρου

epirus 4βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας. Δυτικά βρέχεται από το Ιόνιο Πέλαγος, ανατολικά συνορεύει με την Μακεδονία και τη Θεσσαλία και νότια εκτείνεται μέχρι τον Αμβρακικό κόλπο και την Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας.

Αποτελείται από τις Π.Ε. Άρτας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων & Πρέβεζας. Η έδρα της Περιφέρειας είναι στα Ιωάννινα.

Μήνυμα Περιφερειάρχη

kaxrimanis smallκαλώς ήλθατε στο δικτυακό τόπο της Περιφέρειας Ηπείρου, που περιέχει πληροφορίες για την οργάνωση των Υπηρεσιών της Περιφέρειας, τα τελευταία νέα, τις δράσεις, τις πρωτοβουλίες, τον προγραμματισμό μας, τα στοιχεία επικοινωνίας, ...

Αλέξανδρος Καχριμάνης


Με την εκλογή του Περιφερειακού Συμβούλου Κωνσταντίνου Ντέτσικα, ως Αντιπρόεδρου ξεκίνησε την πρώτη της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου με τη νέα σύνθεσή της.

Ο Πρόεδρος της Ο.Ε. Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης ενημέρωσε τα μέλη για τον τρόπο λειτουργίας της Επιτροπής, έγιναν τοποθετήσεις από μέλη της και στη συνέχεια έγινε συζήτηση και λήφθηκαν αποφάσεις επί των θεμάτων της Ημερήσιας Διάταξης.

Μεταξύ άλλων ενέκρινε τα πρακτικά διαγωνισμών για τις μεταφορές μαθητών στις Περιφερειακές Ενότητες Άρτας, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας.

Σε δηλώσεις που ακολούθησαν της συνεδρίασης, ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης για το συγκεκριμένο θέμα τόνισε και τα εξής:

"Φέτος έγινε διεθνής διαγωνισμός για τη μεταφορά μαθητών. Οι υπηρεσίες εργάστηκαν σκληρά για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Βέβαια, μέχρι το τέλος υπήρχαν θέματα. Ο μεγάλος διαγωνισμός είναι προς εξέταση στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Εμείς ακολουθήσαμε «σαν Ευαγγέλιο» τις οδηγίες του Υπουργείου και σε αντίθεση με άλλες Περιφέρειες, όπως ενημερώνομαι από συναδέλφους μου, δεν έχουμε μεγάλα προβλήματα. Σε άλλες περιοχές υπάρχουν νομοί που δεν έχει δώσει κανένας προσφορά. Σε εμάς τακτοποιήθηκαν όλα και μάλιστα με δημόσια μεταφορικά μέσα, δηλαδή λεωφορεία (Υπεραστικά- Αστικά ΚΤΕΛ, τουριστικά) και ταξί. Υπάρχουν κάποια μικροπροβλήματα, αλλά θεωρώ ότι μέχρι τη Δευτέρα θα έχουν όλα διευθετηθεί, βάσει των τελευταίων οδηγιών του Υπουργείου".

Συντήρηση τοιχογραφιών των Ι.Μ. Γηρομερίου και Αγ. Γεωργίου Καμίτσιανης Τσαμαντα

Η Οικονομική Επιτροπή μεταξύ άλλων ενέκρινε τη δημοπράτηση δύο σημαντικών έργων για τη συντήρηση πολιτιστικών - θρησκευτικών μνημείων της Π.Ε. Θεσπρωτίας. Πρόκειται για τη «Συντήρηση τοιχογραφιών στο καθολικό της Ιεράς Mονής Αγίου Γεωργίου Καμίτσιανης Τσαμαντά», προϋπολογισμού 157.929,76 € πλέον Φ.Π.Α.,και τη «ΣυντήρησητοιχογραφιώνΙεράςΜονήςΓηρομερίου», προϋπολογισμού 115.852,85 € πλέον Φ.Π.Α.,που χρηματοδοτούνται από Ευρωπαϊκά Διασυνοριακά προγράμματα. \

Οδικά έργα

Η Οικονομική Επιτροπή έλαβε επίσης αποφάσεις για την υλοποίηση έργων που αφορούν το οδικό δίκτυο:

Συγκεκριμένα:

Ανέδειξε τους ανάδοχους των έργων:

  • «Αποκατάσταση οδού από Μορφάτι έως Μεσοβούνι ΤΚ Σπαθαραίων)» της Π.Ε. Θεσπρωτίας, προϋπολογισμού € 20.000,00 με ΦΠΑ. Ανάδοχος ο Γ. Παπαρούνας.
  • «Κατασκευή οδού αντιπυρικής προστασίας στο Δ.Δ Στεφάνης – Β΄ φάση», προϋπολογισμού € 30.000,00 με ΦΠΑ. Ανάδοχος Γρ. Λέτσος

Ενέκρινε την επαναδημοπράτηση των έργων:

  • «Συντήρηση – ασφαλτόστρωση οδού από ΚΤΕΟ έως Διασταύρωση 2ης επαρχιακής οδού Μύτικα - Νικόπολης», προϋπολογισμού 80.000,00 με ΦΠΑ, και «Ασφαλτόστρωση δημοτικής οδού στο Δ.Δ. Ν. Σαμψούντας» της Π.Ε. Πρέβεζας, προϋπολογισμού € 30.000,00 με ΦΠΑ, καθώς οι αρχικοί διαγωνισμού απέβησαν άγονοι.
  • Ενέκρινε επίσης τη δημοπράτηση του έργου «Βελτίωση – αποκατάσταση οδού προς Κοσμηρά – Ασβεστοχώρι», προϋπολογισμού € 40.000,00 με ΦΠΑ.

Μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2014 η ολοκλήρωση της μελέτης για την οδό Νιάρχου

Με άλλη απόφασή της η Οικονομική Επιτροπή χορήγησε παράταση για την περαίωση της οριστικής μελέτης της οδού Νιάρχου Ιωαννίνων (συνδετήριος άξονας πόλης Ιωαννίνων - Πανεπιστημίου και Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου), μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2014. Η νέα παράταση δόθηκε μετά από εισήγηση της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας εξαιτίας της βασικής καθυστέρησης που υπήρξε στη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου, χωρίς να υπάρχει υπαιτιότητα του αναδόχου.

Μελέτη για τη ροή υδάτων στο ανάχωμα Αμφιθέας (λίμνη Παμβώτιδα)

Η Ο.Ε. ενέκρινε επίσης την ανάθεση (συνολικού προϋπολογισμού 24.600 ευρώ) της παροχής υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου για την ανάδειξη του αναδόχου της μελέτης για τη ροή υδάτων στο ανάχωμα της Αμφιθέας, τη λειτουργία αθλητικών εγκαταστάσεων και προστασίας των παρόχθιων εκτάσεων περιοχών Αμφιθέας και Περάματος. Ο συνολικός προϋπολογισμός της μελέτης που πρόκειται να εκπονήσει η Περιφέρεια ανέρχεται σε 350.000 ευρώ.

 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ: Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα οι συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, μεταξύ άλλων, δήλωσε και τα εξής:

"Σέβομαι όσους συμμετέχουν σε μια Επιτροπή. Όμως και αυτοί πρέπει να σέβονται το σημαντικό ρόλο της Οικονομικής Επιτροπής, που είναι η δράση και το έργο της ίδιας της Περιφέρειας. Οι Επιτροπές πρέπει να γίνονται και να έχουν αποτέλεσμα. Οι συνεδριάσεις πραγματοποιούνται όπως γινόταν και παλαιότερα από τους προκατόχους μας και όπως ορίζει ο νόμος.

Ο νομοθέτης προβλέπει πως οι εισηγήσεις στέλνονται σε εύλογο χρονικό διάστημα πριν τη συνεδρίαση. Εάν ένα μέλος της Επιτροπής έχει απορίες, έχει το δικαίωμα να επικοινωνήσει με την Γραμματέα της Επιτροπής και να ζητήσει περαιτέρω διευκρινήσεις, ώστε όταν γίνεται η συνεδρίαση να υπάρχουν οι απαραίτητες πληροφορίες για τη λήψη αποφάσεων.

Τρέχουμε για να προκάνουμε. Και δεν έχουμε το δικαίωμα να καθυστερούμε τις αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής, γιατί εδώ κρίνεται το μέλλον του τόπου".

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΛΟΠΕΣ ΕΙΚΟΝΩΝ

Τη θέση του να φτάσουν μέχρι το τέλος οι έρευνες για τους δράστες των κλοπών εικόνων από τους Ιερούς Ναούς και τα Μοναστήρια της Ηπείρου, επανέλαβε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, με αφορμή την τελευταία απόπειρα κλοπής στον Ι. Ν. Αγίου Μηνά Μονοδενδρίου Ζαγορίου. "Η όλη υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της. Θεωρώ ότι η πρόταση που έκανε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος για καταγραφή των πάντων είναι σωστή. Κάτι που έπρεπε ήδη να έχει γίνει. Εμείς επεξεργαζόμαστε προτάσεις για να αποκτήσει ταυτότητα ο πολιτισμός της Ηπείρου και δη ο θρησκευτικός. Μόλις αυτές ολοκληρωθούν θα τις θέσουμε υπόψη των Μητροπόλεων της Ηπείρου και του Υπουργείου Πολιτισμού".

Τέλος ο Περιφερειάρχης, ανέφερε ότι από την ενασχόλησή του με το θέμα των κλεμμένων εκκλησιαστικών θησαυρών, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα, ότι οι δράστες χωρίζονται σε τρεις ομάδες: Σε αυτούς που κλέβουν τις εικόνες, σε αυτούς που τις πουλάνε και σε αυτούς που τους καλύπτουν.

"Εμένα αυτό που με ενδιαφέρει είναι να βγουν στην επιφάνεια όλα όσα αφορούν στην κλοπή των εικόνων στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου και όχι μόνο", κατέληξε.

Ο δικτυακός τόπος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτίωση της πλοήγησή σας