Κυρ24032019

Ενημέρωση:Παρ, 22 Μαρ 2019 2pm

  τηλ. κέντρο: 26510 87000

Εναρκτήρια συνάντηση του έργου MeDInno, Τρίτη, 10 Ιουλίου 2018

2018.07.06 MeDinno 01 logo                                               2018.07.06 MeDinno 02 ethno2

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εναρκτήρια συνάντηση του έργου MeDInno

Η ΤΟΠΙΚΗ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΡΕΟΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΩΣ ΜΟΧΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ

Δελτίο τύπου 6 Ιουλίου 2018

Η εναρκτήρια συνάντηση του έργου MeDInno - «Κοινή ανάπτυξη καινοτόμων διαδικασιών και προϊόντων με βάση την τοπική γαλακτοκομική και κρεοπαραγωγική παράδοση, αναφορικά με την εκτροφή μηρυκαστικών και τους σχετιζόμενους αγροδιατροφικούς τομείς», το οποίο συγχρηματοδοτείται με προϋπολογισμό ύψους περίπου 850.000 ευρώ από το Πρόγραμμα  Interreg V-A Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 10 Ιουλίου 2018 στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Ηπείρου στα Ιωάννινα.

Η Περιφέρεια Ηπείρου είναι ο επικεφαλής δικαιούχος του έργου MeDInno, ενώ επίσης, ως εταίρος από την Ελλάδα συμμετέχει και η Ένωση Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου, καθώς και τρεις Ιταλοί εταίροι και συγκεκριμένα, η Ένωση Επαρχιών της Απουλίας, η Συνομοσπονδία Ιταλών Αγροτών του Μπάρι και το Εμπορικό Επιμελητήριο της Φότζια. Ως συνδεδεμένος εταίρος στο έργο συμμετέχει τέλος, το Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Χρηματοδοτούμενο στο πλαίσιο του πρώτου Άξονα Προτεραιότητας «Καινοτομία και Ανταγωνιστικότητα», το έργο MeDInno εστιάζει στην εκτροφή μηρυκαστικών και τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού κλάδου, μέσα από την ανάπτυξη καινοτόμων διαδικασιών και προϊόντων με βάση την τοπική γαλακτοκομική και κρεοπαραγωγική παράδοση της περιοχής του Προγράμματος, με γνώμονα τη μείωση της ανεργίας και της φτώχειας στον αγροτικό χώρο.

Χάρη στο έργο MeDInno, θα αναπτυχθούν νέα προϊόντα τυροκομίας και κρέατος μέσα από μία διαδικασία μεταφοράς γνώσης και τυποποίησης ποιότητας, τα οποία θα προβληθούν ευρύτερα μέσω μίας ολοκληρωμένης στρατηγικής προώθησης.

Στο πλαίσιο του έργου θα διοργανωθούν επίσης δύο διήμερα ταξίδια εξοικείωσης πέντε κορυφαίων σεφ και δύο εργαστήρια για τοπικούς σεφ στην Ήπειρο και την Απουλία αντίστοιχα, προκειμένου να γνωρίσουν τα νέα προϊόντα, πέντε ειδικές εκδηλώσεις παρουσίασης τοπικών προϊόντων στη Φότζια, τη Μπαρλέττα, το Μπάρι, το Λέτσε και τον Τάραντα και μία σειρά τοπικών εκπαιδευτικών σεμιναρίων και εργαστηρίων, με τη συμμετοχή τοπικών φορέων και αγροτών στις Περιφέρειες Ηπείρου και Απουλίας.

Τέλος, το έργο περιλαμβάνει πέντε επιπλέον ειδικές εκδηλώσεις παρουσίασης, εκτός της περιοχής του Προγράμματος, σε μεγάλες πόλεις και στις δύο χώρες (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ρώμη, Μιλάνο και Πάρμα), με στόχο την προώθηση νέων και υφιστάμενων προϊόντων τυροκομίας και κρέατος.

Περιφέρεια Ηπείρου

Βασιλική Ηγουμενίδου, v.igoumenidou@php.gov.gr

Περιφέρεια Απουλίας - Στέλεχος Επικοινωνίας Κοινής Γραμματείας

Carmela Sfregola +39 3493916007 c.sfregola@regione.puglia.it; press@greece-italy.eu

—————————————————————————————————————————–
www.greece-italy.eu

2018.07.06_Ermis_03_fb 2018.07.06_Ermis_05_twi 2018.07.06_Ermis_07_insta 2018.07.06_Ermis_09_youtu 2018.07.06_Ermis_12_gplus

To Πρόγραμμα Interreg V-A Ελλάδα-Ιταλία είναι ένα Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας που στοχεύει να βοηθήσει δημόσιους οργανισμούς και τοπικούς φορείς να αναπτύξουν διασυνοριακά έργα και πιλοτικές δράσεις και να δημιουργήσει νέες πολιτικές, προϊόντα και υπηρεσίες, με απώτερο σκοπό να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πολιτών. Στρατηγικά, το πρόγραμμα θα ενισχύσει την καινοτομία σε έναν αριθμό πεδίων όπως η γαλάζια ανάπτυξη, ο τουρισμός και ο πολιτισμός, η αγροδιατροφή και οι πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες. Το Πρόγραμμα Interreg V-A Ελλάδα-Ιταλία στοχεύει να πάρει τη μέγιστη απόδοση από τον προϋπολογισμό του ύψους 123 εκατομμυρίων, χρηματοδοτούμενο σε ποσοστό 85% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και σε ποσοστό 15% από τα δύο κράτη-μέλη μέσω εθνικής συγχρηματοδότησης.