Sidebar

12
Τρι, Νοε

Η Περιφέρεια Ηπείρου

epirus 4βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας. Δυτικά βρέχεται από το Ιόνιο Πέλαγος, ανατολικά συνορεύει με την Μακεδονία και τη Θεσσαλία και νότια εκτείνεται μέχρι τον Αμβρακικό κόλπο και την Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας.

Αποτελείται από τις Π.Ε. Άρτας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων & Πρέβεζας. Η έδρα της Περιφέρειας είναι στα Ιωάννινα.

Μήνυμα Περιφερειάρχη

kaxrimanis smallκαλώς ήλθατε στο δικτυακό τόπο της Περιφέρειας Ηπείρου, που περιέχει πληροφορίες για την οργάνωση των Υπηρεσιών της Περιφέρειας, τα τελευταία νέα, τις δράσεις, τις πρωτοβουλίες, τον προγραμματισμό μας, τα στοιχεία επικοινωνίας, ...

Αλέξανδρος Καχριμάνης

Επιφυλάξεις για το υπό διαβούλευση Προεδρικό Διάταγμα για τη Λίμνη Παμβώτιδα και ειδικότερα για την ανάθεση της ευθύνης διαχείρισής του, εξέφρασε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, επιφυλασσόμενος για συνολική τοποθέτηση, όταν αυτό τεθεί επίσημα υπόψη στην Περιφέρεια.

 Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης ανέφερε τα εξής:

 «Το θέμα της Διαχείρισης του Προεδρικού Διατάγματος είναι πολύ σοβαρό. Την Αυτοδιοίκηση την έχουμε για να υπάρχει μια αμεσότητα και αποτελεσματικότητα.  Αν θέλανε  λύση για τη λίμνη μπορούσαν να δώσουν το δικαίωμα, μέσω του Π.Δ. να έχει σχέση η Περιφέρεια- που έχει δείξει δείγματα ενδιαφέροντος-  και ο Δήμος (Ιωαννιτών) μέσω και της ΔΕΥΑΙ. Εάν τα παραπέμπουμε σε όργανα τα οποία είναι μακριά από το πρόβλημα, αυτό δεν θα λυθεί ποτέ.  

Καταλαβαίνετε ότι ο Φορέας συγκροτείται από ανθρώπους του Υπουργείου,  οι οποίοι κατ΄ αυτόν τον τρόπο δράσανε σε πολλά θέματα που αφορούσαν την Ήπειρο. Παράδειγμα οι δασικοί χάρτες που δημιούργησαν τεράστια προβλήματα από το τίποτε. Αντί να λύσουν το θέμα, να προφυλάξουμε τα πραγματικά  δάση, προκαλέσαν προβλήματα».

 

Καταλήγοντας πρόσθεσε:

 

 «Κύριοι της Κεντρικής Διοίκησης, ή σέβεστε τις τοπικές κοινωνίες και τους δίνετε το δικαίωμα να βοηθήσουν ή αν νομίζετε ότι το μόνιμο «μακρύ χέρι» για τέτοια θέματα θα τα έχει το «βαθύ» αθηνοκεντρικό κράτος, είσαστε γελασμένοι. Όσα Προεδρικά κι αν κάνετε θα είναι άχρηστα».

 

Ο Περιφερειάρχης, στην εισαγωγική του τοποθέτηση- απάντηση, αναφέρθηκε στο Masterplan που χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια και το οποίο έχει δείξει τι θέλει η λίμνη.  «Ήδη- είπε-  ξέρουμε τις αιτίες που δημιουργούν τα προβλήματα της λίμνης. Αν πειθαρχήσουμε και συνεργαστούμε όλοι μαζί, θα τα λύσουμε και δε νομίζω ότι το Προεδρικό Διάταγμα θα δώσει από μόνο του λύσεις. Είναι οι ετικέτες που ψάχνουμε πολλές φορές για να κρυφτούμε πίσω από αυτό.

Περισσότερα προβλήματα από όσα έχουν δημιουργηθεί σήμερα στον κόσμο του λεκανοπεδίου, δε νομίζω να δημιουργηθούν. Για ένα κιρκινέζι έχουμε φτάσει να χτίζει ο άλλος στα δέκα στρέμματα, χωρίς να σεβόμαστε την περιουσία του άλλου. Το σύνταγμα σέβεται την περιουσία. Εγώ πιστεύω ότι ο καθένας μπορεί να χτίσει αλλά να έχει αυστηρούς κανόνες, να σέβεται το περιβάλλον. Έχει γίνει το αποχετευτικό στο Νησί. Ξέρετε τι ποσοστό είναι συνδεδεμένο στο αποχετευτικό; Από ότι ξέρω το 20%. Υπάρχουν πάρα πολλά μέσα στο λεκανοπέδιο που δεν είναι συνδεδεμένα με το υπάρχον δίκτυο. Αν τελειώσουν  τα δίκτυα, αν ξαναδούμε τις αιτίες που δημιούργησαν το πρόβλημα, δεν θα έχουμε κανένα θέμα».

 

Ο δικτυακός τόπος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτίωση της πλοήγησή σας