Τρι19022019

Ενημέρωση:Τρι, 19 Φεβ 2019 2pm

  τηλ. κέντρο: 26510 87000

Αναπτυξιακή της Περιφέρειας Ηπείρου, η "ΗΠΕΙΡΟΣ" Α.Ε.

 Τη συνέχιση της λειτουργίας της «Αναπτυξιακής Ηπείρου Α.Ε.», ως Αναπτυξιακής Εταιρείας της Περιφέρειας Ηπείρου, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ν.3852/2010 (Καλλικράτης) ενέκρινε στην χθεσινοβραδινή του συνεδρίαση το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου. 

 

 Όπως ανέφερε στην εισήγησή του ο περιφερειακός σύμβουλος και πρόεδρος του Δ.Σ. της Εταιρείας κ. Κωνσταντίνος Ντέτσικας, η ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε. έχει όλα τα χαρακτηριστικά για να αποτελέσει την Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία της Περιφέρειας Ηπείρου, καθώς είναι η μοναδική αναπτυξιακή εταιρεία στην οποία η Περιφέρεια κατέχει την πλειοψηφία στο μετοχικό κεφάλαιο της.

 

 Εκτενής συζήτηση έγινε και για τις δύο άλλες αναπτυξιακές εταιρείες Ο.Τ.Α. που δραστηριοποιούνται στην Ήπειρο, την Αναπτυξιακή Νοτίου Ηπείρου – Αμβρακικού (ΕΤΑΝΑΜ Α.Ε.) και την Αναπτυξιακή Θεσπρωτίας Α.Ε. (ΑΝΕΘ Α.Ε.). στις οποίες η Περιφέρεια Ηπείρου έχει μικρότερο του 50% ποσοστό μετοχών, για το μέλλον των οποίων αρμόδια να αποφασίσουν είναι οι μέτοχοι και τα διοικητικά τους συμβούλια.

 

 

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, αναφέρθηκε στις δραστηριότητες των δύο εταιριών ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε. και ΕΤΑΝΑΜ Α.Ε., τονίζοντας ότι πρόκειται για δύο πιστοποιημένες εταιρίες, όπως θέτει ως προϋπόθεση του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την ανάθεση των προγραμμάτων ΟΠΑΑΧ. «Εμείς θέλουμε να υπάρχει συνεργασία όλων των αναπτυξιακών εταιριών, ανάλογα με ό, τι η καθεμία μπορεί να προσφέρει. Στο πλαίσιο αυτό στην κοινοπραξία μπορεί να μετάσχει και η ΑΣΗΚ (Αγροτοσυνεταιριστική Ηπείρου – Κερκύρας)», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Καχριμάνης, ενώ σε  άλλο σημείο της τοποθέτησής του, υπογράμμισε: «Ουδέποτε εμείς, ως εταιρία ΗΠΕΙΡΟΣ ή ΕΤΑΝΑΜ δεχθήκαμε ότι καλώς είμαστε αντένες στην ΑΣΗΚ. Θεωρούσαμε ότι ούτε το δυναμικό μας μπορούσε να συγκριθεί, γιατί είναι τετραπλάσιο – πενταπλάσιο στην ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε. και τουλάχιστον τριπλάσιο στην ΕΤΑΝΑΜ Α.Ε.. Και για αυτό στα πλαίσια της συνεργασίας, κάναμε πρόταση, που για μας είναι παραχώρηση  να  υποβάλλουμε μαζί πρόταση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης».  Σχετικά με την ΕΤΑΝΑΜ Α.Ε. – στην οποία η Περιφέρεια Ηπείρου μετέχει με ποσοστό 23%- ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι θα συνεχιστεί η στήριξη  για την αυτόνομη λειτουργία της, όπως έχουν ζητήσει οι Αντιπεριφερειάρχες και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Άρτας και Πρέβεζας.

 

 Η Περιφέρεια στηρίζει την αυτόνομη

 λειτουργία της ΕΤΑΝΑΜ Α.Ε.

 

Κατά τη συζήτηση ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας και πρόεδρος της ΕΤΑΝΑΜ  Α.Ε.κ. Στράτος Ιωάννου, τόνισε ότι η Περιφέρεια θα στηρίξει την αυτόνομη λειτουργία της εταιρίας, ώστε αυτή να προχωρήσει από μόνη της τα προγράμματα που έχει αναλάβει. «Στην πορεία, πρόσθεσε ο κ. Ιωάννου, θα υπογραφεί ένα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΕΤΑΝΑΜ και ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε., με το οποίο θα καθορίζεται ότι στις περιφερειακές ενότητες Πρέβεζας και Άρτας, θα έχει την ευθύνη διαχείρισης των προγραμμάτων η ΕΤΑΝΑΜ. Αυτό είναι ξεκάθαρο, έτσι θα λειτουργήσει η Εταιρία και αυτή θα είναι η εισήγησή μας στη Γενική της Συνέλευση», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Ιωάννου.