Sidebar

 

Τρία ήταν τα βασικά θέματα στα οποία αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης σε σημερινή συνέντευξη Τύπου:

Στην υποβολή πρότασης ένταξης 16 έργων για εκσυγχρονισμό των δικτύων των ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ, στη διαχείριση των απορριμμάτων και στις αποφάσεις που εκδόθηκαν για περιπτώσεις που αφορούσαν έργα και πρωτοβουλίες της Περιφέρειας.

Ειδικότερα:

Ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε την υποβολή πρότασης ένταξης στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 16 έργων βελτίωσης και εκσυγχρονισμού των αρδευτικών δικτύων  ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες με συνολικό προϋπολογισμό 12.355 εκ. ευρώ. Η σχετική απόφαση λήφθηκε σήμερα από την Οικονομική Επιτροπή, με τον Περιφερειάρχη να τονίζει ότι η Περιφέρεια Ηπείρου είναι πρωτοπόρα σε όλη την Ελλάδα στην υποβολή προτάσεων στις προσκλήσεις που προκηρύσσονται. Η Περιφέρεια Ηπείρου- συνέχισε- έχει υποβάλλει και άλλες προτάσεις, θα υποβάλλει κι άλλες προσεχώς καθώς δόθηκε παράταση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε επίσης ότι από σήμερα άρχισαν οι αρδεύσεις των καλλιεργειών, καθώς μετά από αποφάσεις των Δικαστηρίων- στα οποία κατέθεσε ως μάρτυρας και ο ίδιος- επανασυνδέθηκαν με ρεύμα τα αντλιοστάσια των ΤΟΕΒ σε Άρτα, Πρέβεζα και Θεσπρωτία. Ο κ. Καχριμάνης ανέφερε επίσης ότι για μια ακόμη χρονιά η Περιφέρεια Ηπείρου κλήθηκε να αποκαταστήσει βλάβες σε αντλιοστάσια που έγιναν από κλοπές, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να συνεχίζεται άλλο αυτή η κατάσταση.

Ακολουθεί η λίστα των έργων:

 

ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ

ΔΑΠΑΝΗ (συμπ.ΦΠΑ)

 

Εργασίες στεγανοποίησης δεξαμενής Ασφάκας ΓΟΕΒ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

160.000,00

 

Έργα βελτίωσης αντλιοστασίων ΤΟΕΒ ΓΡΑΜΜΕΝΙΤΣΑΣ - ΒΛΑΧΕΡΝΑΣ

1.090.000,00

 

Εκσυγχρονισμός του υφιστάμενου αρδευτικού δικτύου Περανθης- Λουτροτοπου Π.Ε.Άρτας

2.190.000,00

 

Έργα εξοικονόμησης νερού ΤΟΕΒ ΖΩΝΗΣ ΑΡΑΧΘΟΥ

2.000.000,00

 

Έργα εξοικονόμησης νερού ΤΟΕΒ ΡΑΓΙΟΥ ΚΕΣΤΡΙΝΗΣ

1.625.000,00

 

Προμήθεια και εγκατάσταση ηλεκτρονικών καρτών άρδευσης ΤΟΕΒ Κερασώνα-Παναγιάς

293.000,00

 

Βελτίωση-εκσυγχρονισμός αρδευτικών έργων  ΤΟΕΒ Κερασώνα-Παναγιάς

650.000,00

 

Αντικατάσταση Αγωγών, Εκσυγχρονισμός του Αρδευτικού Δικτύου και των Αντλιοστασίων του ΤΟΕΒ Κερασώνα-Παναγιάς. 

820.000,00

 

Σύνδεση Φ/Β Πάρκου με το Δίκτυο Μέσης Τάσης του ΔΕΔΔΗΕ

83.824,00

 

Έργα βελτίωσης αντλιοστασίου άρδευσης                                            ΑΣ Α5 Τσουκνίδας ΤΟΕΒ ΑΧΕΡΟΝΤΑ

738.000,00

 

Προμήθεια και εγκατάσταση ηλεκτρονικών καρτών άρδευσης ΤΟΕΒ ΑΧΕΡΟΝΤΑ

824.600,00

 

Προμήθεια και εγκατάσταση ηλεκτρονικών καρτών άρδευσης ΤΟΕΒ ΛΑΜΑΡΗΣ

571.516,00

 

Εκσυγχρονισμός αντλιοστασίου άρδευσης αρδευτικό Α2 – Χαμηλής Ζώνης ΤΟΕΒ ΛΑΜΑΡΗΣ (ΜΑΓΙΣΣΑ)

1.310.000,00

 

ΜΕΡΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ

         12.355.940,00

       

 

 Διαχείριση Απορριμμάτων- Δοκιμαστική λειτουργία ΣΜΑ

 Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης στη σημερινή του συνέντευξη  αναφέρθηκε σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση των απορριμμάτων, δίνοντας στη δημοσιότητα και πίνακα με τις οφειλές των Δήμων προς την Περιφέρεια για τη λειτουργία του Εργοστασίου.

Αναφερόμενος στην απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΦΟΔΣΑ να καταθέσει προσφυγή για τη μεταφορά του υπολείμματος στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τόνισε ότι μετά την απόφαση του 7ου Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ήλπιζε ότι  θα πρυτάνευε η λογική, θα αναγνωρίζονταν εκ μέρους της  το γεγονός ότι οι πρωτοβουλίες της Περιφέρειας έφεραν μείωση στο κόστος μεταφοράς , αλλά και κάλυψη για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα του συνόλου αυτού από την κρατική χρηματοδότηση που εξασφάλισε.

Ο Περιφερειάρχης αναρωτήθηκε για ποιο λόγο  δεν ενημερώθηκαν όλοι οι Δήμαρχοι για το περιεχόμενο της απόφασης του 7ου Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ χαρακτήρισε ψευδή την αναφορά στην αναρτημένη απόφαση της Ε.Ε. του ΦΟΔΣΑ ότι αυτή πάρθηκε με ψήφους 2-1, ενώ η αλήθεια είναι ότι ήταν 4-1. «Ενώ η Εκτελεστική Επιτροπή του ΦΟΔΣΑ δείχνει υπερβάλλοντα ζήλο για το υπόλειμμα δεν ενδιαφέρεται για τα δύο μείζονα ζητήματα, που υπάρχουν με τη διαχείριση των Απορριμμάτων και στα οποία έχει άμεση εμπλοκή η Περιφέρεια», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης, εξηγώντας ότι αυτά αφορούν τις οφειλές των Δήμων για τη λειτουργία του Εργοστασίου και τη λειτουργία των ΣΜΑ.

Για τις οφειλές των Δήμων, είπε ότι μέχρι το τέλος του Απριλίου αυτές ανέρχονταν σε 4,737 εκ. ευρώ,  (χρήματα που έχουν εισπράξει μέσω των ανταποδοτικών τελών), η Περιφέρεια καλύπτει μέχρι σήμερα τις υποχρεώσεις προς το Εργοστάσιο, αλλά αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμη διάστημα. Συμπλήρωσε δε ότι υπάρχουν Δήμοι που εξακολουθούν να μεταφέρουν παράνομα απορρίμματα χωρίς επεξεργασία σε ΧΥΤΥ, πληρώνοντας μάλιστα διπλά, τόσο για την μεταφορά τους εκεί, όσο και για την αναλογία τους στο εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων.

Για τους ΣΜΑ ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι είναι έτοιμοι και μετά την ενημέρωση ότι η ΥΓΟΣ δεν επιτρέπει τη λειτουργία τους από ιδιώτη, κάλεσε τη Διοίκηση του ΦΟΔΣΑ και τους Δήμους για να τους λειτουργήσουν. «Εκ μέρους του ΦΟΔΣΑ ουδεμία απάντηση. Παίρνουν αποφάσεις στην Ε.Ε. χωρίς να  υπολογίζουν τους Δήμους, που πάνω από τα 2/3 είναι υπέρ της συνεργασίας όλων μας για το καλό   των δημοτών. Ήδη έχω προτάσεις από πολλούς δήμους ]για δοκιμαστική λειτουργία και θα ξεκινήσουμε άμεσα», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Δικαίωση της Περιφέρειας σε τρεις υποθέσεις καταγγελιών

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης και σε τρία θέματα τα οποία είχαν απασχολήσει τη κοινή γνώμη μέσω καταγγελιών και για τα οποία η Περιφερειακή Αρχή δικαιώθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες και αρχές για το χειρισμό της.

Πρόκειται για την υπόθεση των εργασιών ανακαίνισης του Εθνικού Σταδίου Ιωαννίνων «Οι Ζωσιμάδες» και για αναθέσεις έργων,(τα λεγόμενα 45αρια), για την οποία εκδόθηκε αμετάκλητο αθωωτικό βούλευμα για τον Περιφερειάρχη, τα τότε μέλη της τότε Οικονομικής Επιτροπής και Υπαλλήλους των Τεχνικών Υπηρεσιών.

Το δεύτερο αφορά δημοσίευμα, αλλά και γραπτή καταγγελία του συντάκτη του - δημοσιογράφου, για «αναθέσεις» σε συγγενικό πρόσωπο του Περιφερειάρχη, έργου μεταφοράς μαθητών, αλλά και τουριστικών υπηρεσιών,  η οποία επίσης τέθηκε στο αρχείο, τόσο από την Εισαγγελική Αρχή, όσο και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας. «Παρά το γεγονός ότι εκδόθηκαν απαλλακτικές αποφάσεις, οι ίδιοι που κατέθεσαν τις αναφορές συνεχίζουν τις συκοφαντικές τους επιθέσεις, μη λαμβάνοντας υπόψη τις αποφάσεις των αρμοδίων αρχών, στις οποίες οι ίδιοι προσέφυγαν» τόνισε ο Περιφερειάρχης,  προσθέτοντας  ότι «στην Ήπειρο και ειδικά στα Γιάννενα υπάρχει μια έφεση ορισμένων να ονειρεύονται παντού σκάνδαλα με σκοπό να πλήξουν την Περιφερειακή Αρχή. Το ζούμε χρόνια, ειδικά δε όταν πλησιάζουν εκλογές».

 Η 3η περίπτωση, που είναι και η πλέον πρόσφατη, αφορά την αποκατάσταση επικίνδυνης αποστραγγιστικής τάφρου στην οδό που συνδέει την Εθνική οδό Ιωαννίνων – Αθηνών, με την οδό Νιάρχου, για την οποία ιδιώτης που δεν έχει καμία σχέση με την περιοχή είχε προβεί σε καταγγελία. Η  Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου,   δικαίωσε την Περιφέρεια, αναγνωρίζοντας την αρμοδιότητα αποκατάστασης της τάφρου.