Sidebar

Ολοκληρώθηκε το γραφειοκρατικό σκέλος για το

Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας

 

Την ολοκλήρωση του γραφειοκρατικού σκέλους για την έκδοση της άδειας για το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας, ανακοίνωσε σήμερα ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Όπως είπε ξεκαθαρίστηκε το τοπίο από την Υπηρεσία Κρατικών Ενισχύσεων όσον αφορά τη χρηματοδότηση, καθώς έχει το δικαίωμα η Περιφέρεια να λάβει δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων,  που σημαίνει ότι έχει διασφαλιστεί το 75% της συνολικής χρηματοδότησης του έργου. Επίσης ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και  Καινοτομίας  κ. Αθαν. Κυριαζής υπέγραψε την απόφαση θετικής γνωμάτευσης για το έργο, η οποία έχει προωθηθεί πλέον προς τα «ανωτέρα» κλιμάκια.

«Αυτό είναι πολύ ευχάριστο – συνέχισε ο Περιφερειάρχης- γιατί ίσως είναι από τα λίγα έργα της κατηγορίας που θα ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης που έχει έτοιμη και την αδειοδότηση. Αντίστοιχα άλλα έργα, όπως αυτό της Θεσσαλονίκης, μέχρι στιγμής έχουν μόνο συμβόλαια ενοικίασης εκτάσεων», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης, ανακοινώνοντας παράλληλα την εκδήλωση ενδιαφέροντος και άλλων μεγάλων εταιριών να στεγαστούν στο Πάρκο:

«Εκτός από τις αρχικές γερμανικές εταιρείες, έρχονται και άλλες. Καταλαβαίνετε ότι ξεκινώντας αυτή την προσπάθεια, βρισκόμαστε  σε ένα δρόμο αγωνίας για την υλοποίηση αυτού του έργου που για εμένα αλλάζει τα δεδομένα της περιοχής. Και θα μπορεί, όχι μόνο αυτό αλλά και άλλα πολλά, όπως τα Data center που ζητούνται αυτή τη στιγμή, να γεμίσουν την ευρύτερη περιοχή και να δώσουνε ποιοτική δουλειά σε πάρα πολύ κόσμο στην περιοχή μας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επανέλαβε ότι το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας είναι εντελώς διαφορετικό από την «Τεχνόπολη», λέγοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής:    

« Είναι ξεχωριστά θέματα. {….}. Εμείς ως Περιφέρεια Ηπείρου δεν είμαστε απέναντι στην Τεχνόπολη. Εμείς είμαστε που θα στηρίξουμε στην συνέχεια την Τεχνόπολη, γιατί χωρίς το Πάρκο Υψηλής Έρευνας και Τεχνολογίας δεν θα υπάρχει Τεχνόπολη αύριο».

Πρόταση για σύσκεψη με αντικείμενο τα

προβλήματα του αγροτικού κλάδου

Την πρότασή του για συνάντηση με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για να αντιμετωπιστούν σοβαρά προβλήματα του αγροτικού και κτηνοτροφικού κλάδου, επανέλαβε σε σημερινές δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλ. Καχριμάνης.

«Προσωπικά έχω παραδώσει στον κ. Γεωργαντά όλα τα λάθη που έγιναν το 2016 και το 2017. Θεωρώ ότι πρέπει να γίνει άμεσα μια σύσκεψη. Εγώ θα συμμετάσχω εκ μέρους της ΕΝΠΕ που έχω «χρεωθεί» το θέμα, πρέπει να είναι ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ , ο Υπουργός και να παρθούν αποφάσεις. Γιατί βλέπω ότι ο Υπουργός πολλές φορές δεν βοηθιέται από τους παράγοντες του υπουργείου, δηλαδή οι παράγοντες του Υπουργείου έχουν μάθει σε μια κατάσταση ερμαφρόδιτη και όχι αληθινή και τους «βολεύει» αυτή η κατάσταση. 

Έχουμε την εκκρεμότητα των χαρτών βοσκής, που ξεκινάμε εμείς και η περιοχή της δυτικής Μακεδονίας. Πρέπει όλα αυτά να γίνουν. Εάν δεν γίνουν είναι σαν να δίνουμε ασπιρίνες σε μια αρρώστια, η οποία δυστυχώς είναι επάρατος, αν την αφήσουμε έτσι».

Προχωρούν οι διαδικασίες για τον οδικό άξονα Ιωάννινα- Κακαβιά

Θέμα χρόνου είναι η δημοπράτηση του έργου για τον οδικό άξονα Ιωάννινα- Κακαβιά, όπως ανέφερε σε σημερινές του δηλώσεις ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Όπως είπε- απαντώντας σε σχετική ερώτηση που του υποβλήθηκε- έχουν σχεδόν παραδοθεί όλες οι μελέτες. «Η αρχική δημοπράτηση θα γίνει για το τμήμα Ιωάννινα – Καλπάκι και με προαίρεση το τμήμα Καλπάκι – Κακαβιά. Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αναμένεται να παραδοθεί σε δέκα ημέρες». Ο Περιφερειάρχης επανέλαβε ότι ο οδικός άξονας θα είναι τρίιχνος, κλειστός με ανισόπεδους κόμβους και με προοπτική διαπλάτυνσής του μελλοντικά.